1. Rijden tijdens winterse omstandigheden.


Algemene regels bij gladheid.
Een natte weg is twee keer zo glad als een droge weg. Een besneeuwde weg is twee keer zo glad als een natte weg. Een bevroren weg is twee keer zo glad als een besneeuwde weg. 

Rij voor meer grip op winterbanden.
In veel landen zijn winterbanden tegenwoordig verplicht gedurende de wintermaanden. Zomerbanden zijn minder geschikt om te rijden bij winterse omstandigheden. Het rubber van de banden wordt harder waardoor de remweg langer wordt. Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling die ook bij lage temperaturen lang zacht blijft. Een winterband heeft bij een snelheid van 50 km per uur een remweg van 32 meter terwijl deze bij een zomerband 63 meter is. Dat is bijna het dubbele! Geïnteresseerd in winterbanden? Bekijk nu onze winterwielen acties.

Goede banden – de besten achter.
Natuurlijk is het met winters weer het beste om winterbanden te hebben. Maar ook normale banden moeten van goede kwaliteit zijn en veel profiel hebben. De banden met het meeste profiel horen overigens de achterbanden te zijn. Op die plaats is de meeste grip nodig.


Houd afstand.
Houd tweemaal zoveel afstand als u gewend bent. Uw remweg is veel langer dan u denkt.

Rij niet onnodig links.
Blijf niet onnodig links rijden. Besef dat als de auto na een aanrijding tegen de linker vangrail staat, het verlaten van het voertuig erg moeilijk kan zijn.

Rem niet te hard.
Door te hard remmen blokkeren de (voor)wielen en wordt de auto onbestuurbaar. 

Controleer de bandenspanning.
Controleer regelmatig de bandenspanning. Niet alleen ten behoeve van de grip en wegligging maar ook voor een gunstiger brandstofverbruik en minder slijtage.

Let op uw stuurwiel.
Als u in sporen van voorgaande auto's rijdt, is het belangrijk op uw stuurwiel te letten. Zolang u in het spoor zit zal u als op rails deze sporen gewoon volgen, ook al staat uw stuur ingedraaid. Wanneer dit laatste het geval is kunt u ineens opzij vliegen wanneer het spoor ophoud. Let dus altijd op de stand van uw stuurwiel wanneer u in sporen rijdt. 

 

Wilt u zeker weten dat uw auto goed voorbereid de winter in gaat? Plan dan nu gelijk een ReadyToGo check in voor slechts € 49,95 en ontvang een gratis Winterfit. 

Personenwagens Bestelwagens Trucks Smart