2. Tips bij slippen en om slippen te voorkomen.

In een slip raken is voor veel mensen een van de grootste angsten tijdens het autorijden. Tijdens winterse omstandigheden wordt de kans op slippen groter. Een goede voorbereiding en winterklare auto met winterbanden neemt veel risico weg. Soms kan het toch gebeuren dat u in een slip raakt. Wat doet u dan?


Voorwielslip.
Bij een voorwielslip beginnen de voorwielen te glijden en zal de auto rechtuit blijven gaan. De auto is dan niet meer te besturen.


Stap 1 - Van het gas! Laat direct het gas los en trap de koppeling in.

Stap 2 - Niet remmen. Als eerste natuurlijke schrikreactie beginnen de meeste mensen te remmen. Men remt snel te hard en raken de controle over de auto kwijt. Doe dit dus niet.


Stap 3 - Niet te hard sturen. Onverwachte stuurbewegingen zorgen dat de auto rechtuit blijft gaan en niet uit de slip kan worden gehaald. Stuur dus gedoseerd.


Achterwielslip.
Bij een achterwielslip beginnen de achterwielen te glijden en zal de achterkant van de auto uitbreken. De auto dreigt te gaan spinnen.


Stap 1 - Ontkoppel. Trap wanneer de achterkant dreigt uit te breken direct de koppeling in.


Stap 2 - Niet remmen. Ook hier geldt dat remmen de slip verergerd.

Stap 3 - Stuur tegen. In tegenstelling tot de voorwielslip moet u hier juist sturen om uit de slip te komen. Stuur tegen de richt in waar het voertuig zich heen wilt bewegen.


Stap 4 - Stuur nog een keer tegen. Vaak zal de auto wanneer u terug heeft weten te sturen, nog een keer de andere kant op slippen. Deze slip is minder heftig maar ook hier moet u tegenstuur geven.   


In de bocht.
De bocht nemen op gladde wegen vraagt om voorzichtigheid. Voor de bocht moet afgeremd worden, want remmen in de bocht zelf vergroot het slipgevaar. Bovendien is gasgeven in de bocht ook vragen om problemen. Doe dat dus niet, maar laat de auto gewoon uitrollen tot de bocht voorbij is en geef vervolgens op een recht stuk weer langzaam en voorzichtig gas.


Laat bij slippen in een bocht het gas los en stuur niet extra in. Wanneer je het gas los laat zal de auto vanzelf weer zijn grip krijgen. Daarna kunt u weer rustig sturen.


Op een helling.
Bij tractieverlies bij het oprijden van een helling, kan het zeer effectief zijn uw stuurwiel heen en weer te bewegen. Ongeveer een kwartslag naar links en rechts. Wanneer u dit blijft herhalen kunt u genoeg tractie krijgen om de helling te halen. Wanneer u zijwaarts gaat glijden moet u nooit maar dan ook nooit remmen of de koppeling intrappen, ondanks dat dit de meest natuurlijke reactie is. Sterker nog: stuur iets omhoog en geef gas bij om de auto uit de zijwaartse glijbeweging te trekken. Dit geldt voor zowel een vlakke ondergrond als hellende ondergrond.


Voorkom erger.

Als blijkt dat een aanrijding onvermijdelijk wordt, laat dan de rem los en stuur daar naar toe, waar dat het minst kwaad kan. Het is beter een obstakel te schampen, dan frontaal te raken.

 

Wilt u zeker weten dat uw auto goed voorbereid de winter in gaat? Plan dan nu gelijk een ReadyToGo check in voor slechts € 49,95 en ontvang een gratis Winterfit. 

Personenwagens Bestelwagens Trucks Smart