.

Mercedes-Benz Bandenwissel.


Een op de zes automobilisten weet niet welke banden er onder zijn auto zijn gemonteerd. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van brancheorganisaties Bovag en de Vaco. "Veel mensen rijden ’s winters gewoon door met hun zomerbanden of in de zomer door op winterbanden. En als ze banden vervangen letten veel mensen vooral op de prijs. Dat vinden ze kennelijk belangrijker dan hun veiligheid", zegt Bovag-voorzitter Bertho Eckhardt. 

Ongevallenanalyses leveren volgens de brancheorganisaties veel bruikbare gegevens op. "Als bij ongelukken in winterse omstandigheden auto’s met zomerbanden betrokken zijn of zelfs de veroorzaker zijn, dan lijkt ons dat relevante informatie", zegt Eckhardt. "Het zou enorm helpen als meer informatie beschikbaar wordt gesteld aan de branche en de verzekeraars. Dat is ook goed voor de bewustwording van de weggebruikers."

Duitsland geeft volgens de Bovag-voorzitter het goede voorbeeld. Bij onze oosterburen is gedetailleerde informatie over de oorzaken van verkeersongevallen al lang openbaar. Het Duitse Centraal Bureau voor de Statistiek houdt bij wat de oorzaken zijn van verkeersongevallen. Ongeveer een op de drie ongevallen heeft met de autobanden te maken. Dat is meer dan bij remmen of verlichting.

Oorzaak ongevallen met gewonden (Duitse CBS)  2015
Totaal ongevallen 3.636
Technische mankement:  
Banden 1.117
Verlichting     642
Remmen     612
Stuurinrichting    175
Trekhaak      55

In Duitsland bestaat strikte regelgeving voor de banden. Het staat zelfs op het kentekenbewijs. Hiervan afwijken is zonder herkeuring niet toegestaan. (bron: NOS.nl, 27-02-2017, Louis Dekker, verslaggever Economie) 


Bij hogere temperaturen verliest een winterband zijn veiligheid wat zorgt voor onveilige situaties waaronder een langere remweg. Als u op tijd wisselt heeft u de minste kans op slijtage. Wissel daarom altijd op tijd en voorkom onnodige slijtage, gevaar en kosten!


Bel 088-Mercedes (088-63723337) of maak direct online een afspraak via onze planmodule.