Daimler Trucks heeft zijn Highway Pilot Connect-systeem gedemonstreerd met een drietal zelfrijdende trucks op de autobahn.

Onlangs reden er 3 Mercedes-Benz Trucks in een konvooi op de A52 bij DŁsseldorf. De afstand tussen de vrachtwagens bedroeg slechts 15 meter. Daarmee halveert het ruimtebeslag dat reguliere trucks op de snelweg nodig hebben om veilig te rijden: in konvooi 80 meter in plaats van circa 150 meter.

Over het Highway Pilot Connect-systeem

Het Highway Pilot Connect-systeem weet een brandstofbesparing van circa 7 procent te behalen, meldt Daimler. Dat komt neer op circa 25 liter diesel per 100 kilometer voor een volgeladen combinatie. Met de behaalde besparingen dalen de CO2- en fijnstofemissies van de vrachtauto's zolang zij in konvooi op de snelweg rijden. Daimler Trucks noemt CO2-emissies van 13,3 gram per ton per kilometer. De vehicle-to-vehicle-technologie van Highway Pilot Connect communiceert op basis van wifi. Daarnaast bevatten de trucks camera's en radar. De technologie zou dermate volwassen zijn dat een truck die achter de koploper ligt autonoom kan blijven doorrijden mocht er bijvoorbeeld een auto invoegen. Een directe ingreep van de chauffeur is dus niet nodig.

100 miljoen regels code
Daimler stelt dat elke truck tot vierhonderd sensoren bevat om tal van gegevens real-time uit te lezen. De software om de autonome truck te kunnen aansturen heeft een omvang van 100 miljoen regels code. Dat is meer dan de software van een gemiddeld verkeersvliegtuig.

 

 

    Personenwagens Bestelwagens Trucks Smart